Twitter nedir?
Kullanıcıların, Maksimum 140 karakter ile, düşüncelerini, haber ve bilgileri, esprileri paylaştıkları bir platform. Twitter Global iletişimi ucuz ve ölçülebilir bir hale getiriyor. Profilinizi eğer özel yapmadıysanız, dünyadaki herhangi bir Twitter kullanıcısı yazdıklarınızı görebilir. Kullanıcılar ilgilerini çeken diğer kullanıcıları (follow) takip edebiliyorlar.
Twitter’da, birisini takip etmek için arkadaşlığı kabul etmeye gerek yok, fakat yine de küçük öbekler halinede konuşmak ve etkileşim kurmak için gerekiyor.
İlk adım, Twitter argolarına hakim olmak ve anlamaktır. Belli kelimeler ve Jargonlar var, belki geçerken bir şekilde görürsünüz. Bu terimler ve kısaltmaları bu networkü anlamak için oldukça önemli.
- Tweet: 140 karakter mesaj.
- Retweet (RT): Bir başkasının tweetini tekrar paylaşmak.
- Feed: Anasayfanızda gördüğünüz tweet akışı. Bu sizi takip eden kullanıcıların güncellemelerinden oluyor.
- Handle: Kullanıcı adınız.
- Mention (@): Bir tweette başka bir kullanıcının kullanıcı ismini refere ederek paylaşım yapmak. (@hanifeerciyas). Kullanıcılar @mention yapıldığında otomatikman bilgilendirilir. Bu kamusal alanda, diğer kullanıcılar ile tartışmalar yürütmenin bir yoludur.
- Direct Message (DM): İki kişi arasındaki 140 karakterlik özel mesaj. Sadece sizi takip edenlere DM gönderebilirsiniz.
- Hashtag (#): Bir sohbet konusu belirlemek veya daha büyük bağlantılı tartışmaya katılmak için bir yoldur (Örn: #politics, #tarkan). Hashtag diğer kullanıcıların konulara göre sizin tweetlerinizi bulmalarını sağlayan bir keşif aracıdır. Siz ayrıca, hashtag’ e tıklayarak, bahsi geçen tweetleri gerçek zamanlı olarak görebilirsiniz. Bu şekilde takip etmediğiniz kullanıcıların tweetlerini dahi görebilirsiniz.
Twitter büyük bir online sözlüğe sahip, siz geri dönüp refer edebilirsiniz.
Twitter temel kurallarını okuyabilirsiniz ama unutmayın ki Twitter deneyim gerektirir. Ne kadar çok kullanırsanız o kadar çok eğlenceli ve zengin kaynaklı olacaktır.
1. Kaydolma
Bir diyaloga katımak için kendinizi tanıtmanız lazım. Bir Handle (Kullanıcı Adı) oluşturarak hızla kendinizi tanıtabilirsiniz. Handle (Kullanıcı Adı) özellikle sizin adresiniz ve arama kartınız haline geliyor. Kullanıcıların sizinle iletişim kurması ve sizi diyalogun içinde bulundurmasını sağlıyor.
Profil resminiz ve tanımınız sizin kim olduğunuzu yansıtmalı. Eğer esprili, taşlamalı bir hesap açmayı planlamıyorsanız, gerçek resim ve isminizi kullanırsınız, bu şekilde insanlar sizinle daha rahat iletişim kurarlar.
2. Following ve Followers
Twitter çok kalabalık bir ziyafet salonu olarak tanımlanıyor. Bu salona büyük bir resim olarak baktığımız zaman, bazılarının sohbet ettiklerini, bazılarının lezzetli bir şekilde atıştırdıklarını, bazılarını da yıldız gibi parladıklarını görürsünüz. Sizin hepsine birden ulaşmanı zordur, fakat enteresan görünen bazı kullanıcılar ile iletişime geçerseniz, yavaş yavaş geniş ve yeni bir network oluşturmaya başlarsınız. Bundan önce genel ilgi alanlarına hitap eden küçük gruplar ile başlamalısınız.
Network oluşturmanız için kişileri aramanız lazım, bunun için bazı yöntemler var.
Önerim şudur ki, önce arkadaşlarınızı ve tanıdığınız kişileri takip edin. Siz hesabınızı yeni açtığınız zaman, Twitter algoritması sizi iyi tanımıyor, dolayısı ile size ilginizi çekebilecek kişileri henüz öneremiyor.
Diğer bir yöntem de, arkadaşlarınızın takip ettiği kişileri incelemek istemeniz olabilir. Bu şekilde doğal yollardan Twitter perspektifinizi genişletebilirsiniz.
Kullanmaya devam ettikçe, Twitter ilgilerinizden yol çıkarak, size daha iyi önerilerde bulunacaktır. Bir süre sonra kimlerin takip edilmeye değer olduğuna karar vermeye başlayacaksınız, bu tamamen size ve ilgilerinize bağlıdır. Birisi sizi takip ettiğinde siz de onu takip etmek zorunda değilsiniz. Eğer bir kullanıcı çok tweet atıyor ve tweet akışınızı çok dolduruyorsa, takip etmeyi bırakabilirsiniz.
3. Twitter Akışına Dahil Olma
Artık takip ettiğiniz güncellemeleri ve tweetleri gözlemlediğinize göre, iletişim kurmaya başlayabilirsiniz. 140 karakterlik tweetler atıp, birilerinin ilgilenmesini bekleyebilirsiniz.
İlginizi çeken bir tweet gördüğünüz zaman, “reply” butonun tıklayarak bir cevap ya da yorum yazabilirsiniz. Normal kullanıcılarla iletişim kurmak, @mention almak için harika bir yoldur. (Sadece kişinin kullanıcı adından önce “@” işaretini kullanın.)
Bu yöntemi anlayıp etkin kullanmaya başladıktan sonra daha etkin Twitter kullanıcıları ile etkileşim kurmaya başlayabilirsiniz. Twitter size, hükümet yetkilileri, ünlüler ve popüler olan isimlere ulaşma gücü veriyor. Özel isimleri @mention yaparak paylaştığınız tweetleriniz yeterince dikkat çekici ise, birden bire RT ve diyalogunuz artabilir. Kimbilir belki de cevap verebilir ya da RT ile kendi networküne paylaşabilir.
4. Direct Communication
Sizi takip eden kişilerle direk iletişime geçebilirsiniz. Bu “Direk Mesajlar” özeldir. Daha önce de belirttiğim gibi, direk mesajları ancak takip eden kişilere atabilirsiniz. Profiline gidin,follow butonunun yanındaki butona tıklayın. Açılan menüde “send a direct message.” Seçeneğini seçin. Bu şekilde 140 karakter uzunluğa kadar özel mesaj atabilirsiniz.
5. Retweeting
Retweeting takip ettiğiniz bir kullanıcının ilginizi çeken bir tweetini kendi kullanıcılarına paylaşmanın en genel yöntemidir. İlgili bilgiler, retweet yöntemi ile viral olarak yayılır. Retweet yaparken unutulmaması gereken alıntı yapılarak ya da kaynak belirterek yapılmasıdır.
Birini retweet yapmanın iki yolu var. Bir tanesi, birinin tweetnin üzerine geldiğiniz zaman çıkan retweet butonuna tıklamanızdır.
Diğer bir yöntem ise, Twitter topluluğunun kendisi tarafından ortaya çıkıyor. Bu yöntem biraz daha emek istiyor ama retweet etmeden önce yorum yapma imkanı da sunuyor. Bu yöntemde ise tweetin üzerine gelip genişletiyorsunuz, kopyalıyorsunuz. Sonra profilinizin sağ üst kımından yeni bir tweet oluştur ikonuna tıklayın, yorumunuzu yazıp, tweeti atan kişinin adını RT @mention olarak yazıp, kopyaladığınız içeriği yapıştırın. Gönderdiğiniz zaman kendi tweet akışınızda önce sizin profil resminiz ve yorumunuz ile birlikte orijinal tweet yer alacak.
6. Hashtags
Hashtag “#” işareti kullanılarak yapılır. Bir kelimenin başına bu işaret eklenerek, bu bahsettiğiniz konunun konuşulmaya değer olduğunu ifade etmiş olursunuz. Hashtag kullandığınız içerikler arama sonuçlarında çıkar, çünkü twitter onları parça şeklinde ayrı tutar. Bu demektir ki, siz eğer hashtag yapılan bir kelimeye tıklarsanız onunla ilgili tüm tweetlere ulaşabilirsiniz. Bu toplumsal bir konuyu gündeme taşımak için önemli bir yöntemdir.
Eğer güvenilir, gerçek tweetler paylaşır, ve kendi değerlerinizi yansıtırsanız hızlı bir şekilde twitterin değerli bir üyesi olabilirsiniz.
[…] Yazının geri kalan kısmı daha fazla bilgi içermekte. Okumak için tıklayın. […]
[…] Twitter Hashtag yapısı konusunda detaylı bilgi için; Yeni Başlayanlar için Twitter Rehberi […]
başkalarına yapılan yorunları göremiyorum ne yapma gerekir