Eğitim seviyesi giderek artan güzel ülkemde sınav telaşı için yaş seviyesi her geçen gün daha düşüyor. Pek çok nedeni ve sonucu var elbette bu durumun. Sistemin gerekliliğinden ziyade ailelerin yaklaşımları da yarış kıvamına gelen bu telaşı tetikliyor.

Anneler artık çalışıyor!

Bir kadının kendi mesleğini icra etmesi, kendi ayakları üzerinde durması, hayata karşı güçlü ve istediği şekilde durması gerçekten çok önemli. Eskiden çalışmak yerine eş ve anne olmayı tercih eden kadın, artık önce çalışan kadın kimliğini kullanıyor.

Peki ya çocuk?

Çalışan anne çocukları kreş ve anaokullarında hayatla tanışıyorlar. Oyunla başlayan fakat sürekli bir yarış edası ile her geçen gün artan bir tempo var. Yoğunluk ve çaba ile hep koşturan bir eğitim döneminin içinde buluyor çocuklar kendilerini.

Halbuki daha çocuk onlar. Engellemeden, kısıtlamadan, yaratıcılıklarını desteklersek o zaman iyi bir şeyler yapmış olacağız, daha umutla bakabileceğimiz bir gelecek inşaa edebileceğiz.

Sınavlar!

Ülkemizde TEOG, YGS gibi sınavlar ile sıralama yapılarak yerleştirme yapılıyor. Bu sınavlara hazırlanan öğrenciler, öğrenmekten ziyade geçmeye odaklı çalışıyorlar, bu da üretmelerini yorum yapmalarını engelliyor. Ders seçimlerinde dahi öncelik sınavda yer alan müfredata göre belirleniyor. Halbuki biraz daha yeteneğe odaklanılsa ve başarı kriteri değiştirilse kimbilir ne cevherler çıkacak açığa.

Sürekli sınava girmek zorunda kalan öğrenciler zamanla üretmek, düşünmek yerine sınavlarda yüksek puan almaya odaklanıyor. Bu durum kabul edilebilir olmamalı. Sanırım biraz daha gelişime, sürece odaklanmalıyız, sonuç odaklı bir yaklaşım tek başına yeterli olmayacaktır.

Kendini Eğitim ve Öğrenme platformu olarak tanıtan bir web sitesi dikkatimi çekti, Okulistik. Farklı yaş grupları için; öğrenci, öğretmen ve ailelerin aktif olarak kullanabileceği çok fazla içerik var ve tamamı yapılandırmacı yaklaşım benimsenerek hazırlanmış.

Öğrencilerin eğitsel ve sosyal ihtiyaçları dikkate alınarak bölümlendirilmiş. İnteraktif bir öğrenme sistemi de kurgulanmış, aktif katılım sağlayan öğrenciye, kazanımların ne derece aktarılabildiği ölçülebiliyor.

Ölçme ve değerlendirme sistemleri eğitim bilimcilerin tavsiyeleri ile hazırlanmış ve geliştirilmiş. Hatta Teog Puanınızı bu site üzerinden hesaplayabilirsiniz.

Bu sınav sistemi için çocukları destekleyecek bir çözüm bulmak, farklı bir yaklaşım tarzı benimsemek bu kadar önemliyken, eldeki çözümleri iyi değerlendirmek lazım.

Artık daha bilinçli hareket edip, geleceği beslemeliyiz. Ancak o zaman huzurla ve umutla bakabiliriz geleceğe.

Sevgiyle

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz