Dünya’da sürekli değişen ekonomi dengelerini etkileyen bir çok faktör vardır. Bunlar;
“Siyasi roller, ihtiyaç, zamanlama, ulaşım, pazar ve pazarlama” ’dır. Sayılan bu etmenler ekonomik dengeleri ciddi bir ölçüde etkiler.
Pazarlama ise; Ekonominin her zaman olduğu gibi, günümüzde de en önemli unsuru olma durumunu daha da güçlenerek korumaktadır. İnternetin insan yaşamına girmesinden itibaren hayatın hemen hemen her alanı internet ortamına taşınmıştır. Tabi pazarlama teknikleri de internet ortamının bu gelişimini baz alarak “Sanal Âlem”e taşınmakta ve aynı hızla gelişimini sürdürmektedir. Bunun böyle olmasını; Dünyadaki ve ülkemizdeki internet kullanıcı sayısının artmasına bağlayabiliriz.
1998 yılında ülkemizdeki “internet kullanıcısı” sayımız 450 bin civarında iken, 1 yıl sonrasında bu rakam 3 katına ulaşmıştır. Her geçen yıl internet kullanıcı sayısı artan ülkemizde 2011 yılına geldiğimizde ise kullanıcı sayısı 35 milyona yani yaklaşık %50 gibi bir rakama ulaşmıştır. Bu durumun böyle olmasından dolayı; Pazarlama Tekniklerinin mecburen internet üzerinden geliştirilmesi zorunluluğunu meydana getirmiştir.
Her geçen gün binlerce yeni web sitesinin yayın hayatına başladığı ülkemizde, farklılık yaratmak ve bilinir olmak gerekmektedir. Ortada büyük bir pasta var ve firmaların bu pastadan daha büyük parçayı alabilmeleri için mücadele etmesi gerekmektedir. Bunun için öncelikle kurumsal kimliği olan bir web sitesi hazırlanmalıdır. Kullanıcı için kolaylık sağlayan bir web sitesi, kurumların ürün veya hizmetlerini milyonlara pazarlayabileceği sanal bir tezgah haline dönüştürür. Ayrıca Sosyal Ağ’ların önemi artmaktadır. Sosyal Ağ’ların etkin bir şekilde kullanılması bilinilirliği ve bununla orantılı olarak pastadan büyük parçayı almada etkili rol oynayacaktır.
Sosyal Ağ’lar milyarlarca insanın farklı arayışlar içinde dolaştığı dipsiz bir kuyudur. Farklı kitlelere hitap eden bir çok sosyal ağ vardır. Gelişen mobil teknolojiler ile insanlar her anını artık sosyal ağlarda geçirmektedir. Facebook ve Twitter dünyanın en çok rağbet gören Sosyal Ağ örneklerindendir. Sektöre yeni yeni girmeye çalışan Google+ da yayınlandıktan kısa süre sonra 10 milyon üyeye ulaşmıştır. Bu kadar çok ilgi görmesi bir anlamda, bu mecralarda kurumlar olarak etkin şekilde yer almamızın gerekliliğinin göstergesidir.
Sosyal ağ kullanımı profesyonel bir iştir. Sosyal Medya Pazarlama da en önemli nokta hedef kitleyi bulabilmekten çok, hedef kitleyi takipte tutabilmektir. Çünkü aynı hizmetleri veren bir çok rakiple karşı karşıyasınız. Sürekli kendinizi yenilemeli, gelişen siber Dünya’ya ayak uydurulabilmelisiniz. Çok iyi zamanlama tahlilleri yapılmalı, İnternet kullanıcısı profilleri çok iyi irdelenmeli, haftanın en etkili gün ve saatleri belirlenmeli ve buna göre hareket edilmelidir.
Sosyal ağlar kampanyalar için çok müsait bir hâl almaktadır. Her türlü ürünün rahatlıkla pazarlanabildiği bu mecrada en etkili reklam yöntemi kısa ve uzun süreli kampanyalardır. Ürün veya hizmetiniz hakkında çeşitli kampanyalar düzenleyerek pek çok insanın ilgisini çekebilir ve en önemlisi de marka bilinirliğinizi artırabilirsiniz. Diigo, Delicious, Google Buzz , StumpleUpon, LinkedIn gibi pek çok sosyal ağ farklı tarz ve hitap ettikleri kitleler açısından iyi tahlil edilmelidir.
Sosyal paylaşım merkezleri kendilerini geliştirmekte ve ilgi alanlarını baz alarak kullanıcı profillerini çok iyi bir şekilde kategorize etmektedir. Bu kategorizasyon içinde şirketler hedef kitlelerine daha etkili ve kolay bir şekilde ulaşabilmektedir. Etkili ürün ve hizmet pazarlaması için sosyal ağ kullanımının önemi tek bir makalede anlatılamayacak kadar büyüktür. Profesyonel olarak danışmanlık hizmeti alınmalıdır.

Önceki İçerikYaşamdan ince ince
Sonraki İçerikInternet Dünyasında SEO’nun Önemi
Hanife Erciyas Çilingiroğlu
Hanife Çilingiroğlu / Pazarlama Müdürü Güzel Atlar Diyarı, Kapadokya’dan geldi İstanbul’a... Hayata dair teorileri var... Seviyor, çalışıyor ve yaşıyor, bazen en çok çalışıyor... İnternet üzerine yeni teknolojileri takip ediyor, hem kurumsal hem bireysel için “nette bilinçli sosyallik” üzerine saatlerce konuşabilir... En çok gülümse(t)meyi sever, bilir ki çoğu zaman bir tebessüm hayat kurtarır... Bitki çayları var bir de, asla vazgeçemez.. Hatta son gözdesi; “ballı, tarçınlı ve sütlü yeşilçay” şiddetle tavsiye olunur...

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz