Türkiye’de henüz tam olarak anlaşılmamış ve yeterince benimsenmemiş olsa da Sigortacılık özel bir alan ve bir yaşam tarzı. Sigorta kişinin yaşamına çok yakından dokunuyor. Bu nedenle de klasik iş süreçleri zamanla farklılaşmaya hayatın tam içine daha çok dahil olmaya başlıyor.

Öyle ki, şirketlerde müşterinin değişen davranışlarının incelenmesi için özel birimler kurularak, sürecin iyi anlaşılması ve yönetilmesi sağlanıyor.

İnovasyon birimleri kuruluyor, kurumsal girişimcilik destekleniyor, şirketler dijital dönüşüme başlıyor. Tüm bunlar sigorta sektörünün gelişimine katkı sağlıyor.

Değişim başladı, uyum sağlanmalı!

Sigorta şirketleri başarılı ve sürdürülebilir bir hizmet sunabilmek için, pazarlama faliyetlerini yürütürken, bir taraftan da stratejisini belirleyerek geleceğe yatırım yapıyor.

Hedef kitlesini belirleyen sigorta şirketi geleceğe yatırımı uzun vadeli çalışmalarla yürütebiliyor.

Hedef kitle belirlemesinde, Rekabetin yoğun olduğu yaş grupları genellikle bugünün alıcılarıdır. Aslında biz bakış açımızı biraz daha değiştirmeliyiz. 18 yaş altı ne yapıyor mesela? Nerelerdeler, nelerden hoşlanırlar, nasıl dikkatlerini çekebiliriz?

Gençler neredeyse markalar orada olmalı. Alım gücü gençlere geçtiğinde satın alma, tercih etme süreçleri kesinlikle bugünkü gibi olmayacak. Bu nedenle bildiğiniz herseyi unutup dijital bir düşünce yapısına geçin.

Peki ya 65 yaş üstü?

İşte onlar sponsorlar. Yani 65 yaşındaki bir kişinin muhtemelen torunları vardır ve onların ihtiyaçlarını karşılıyordur. Kendisi için değilse bile torunları için alım yaparlar. Pazarlama faaliyetlerinde bu durumu göz ardı etmemek gerek. Dedeler torunlarının sponsorudur!

Sigorta satın alınmıyor, satılıyor!

Türkiye’de maalesef Avrupa ülkelerine göre sigortalanma oranları çok düşük. Bunun en önemli nedenlerinden birisi şu; Ülkemizde sigorta satın alınmıyor, “satılıyor”. Hatta bazen kişi farkında olmadan almış oluyor. Bilinçli ve riskin farkında bireyler değiliz. Gelişmiş ülkelerde bu durum daha farklı ama bunun da nedeni toplumsal bilinç oluşturulması.

Startuplar

Müşterinin gelişen ve değişen ihtiyaçlarını büyük şirketler yakalayamayabiliyorlar. Bu da sektörün gelişimini engelliyor, yavaşlatıyor. Büyük şirketler hareket kabiliyetleri gelişmediği için teknolojik gelişmelere çabuk adapte olamıyorlar. Hem ana faaliyetlerinin dışındaki konulara yeterince odaklanamıyor, hem de onay süreçlerini hızlı aşamıyorlar. Startup süreci biraz daha farklı, proje fikri oluştuğu anda ekip kanalize oluyor, geliştirmeye başlıyor, daha hızlı, kıvrak ve odaklı çalışabiliyorlar.

Startuplar, teknolojik bir yaklaşım ile, sigorta sektörüne özel çözümler üretmek, inovatif teknolojiler geliştirmek üzere çalışma yürüttüğünde, ortaya insurtech kavramı çıkıyor.

Insurtech, sigorta sektöründe hayatı kolaylaştırmak için çözümler sunuyor. Bu da en iyi startuplar ile başarılabiliyor.

Insurtech startuplarını; dijital, mobil, teknoloji seven, datayı anlayan, datadan sonuç çıkaran, esnek, müşteri odaklı, motivasyonu yüksek, değer üreten, yeni iş modelleri oluşturan gibi tanımlar ile niteleyebiliriz.

Insurtech neden ön plana çıkıyor?

İnovasyonlar, ekonomik değişimler, müşteri beklentileri, yeni jenerasyonların ilgi ve algısı, sektör çalışanları ve müşteri İhtiyaçları gibi konularda duyulan gereksinimler insurtech çalışmalarının ön plana çıkmasına neden oluyor.

Insurtech Startupları inovatif bakış açısı ile, yeni ürün ya da hizmet geliştiriyor, dijital projeler oluşturuyor, teknolojiyi mümkün olduğu kadar etkin bir şekilde projelerinde kullanıyorlar. Projelerin, hızlı aksiyon almayı sağlaması, kolay olması, beklentiyi karşılaması önemli. Son kullanıcı başladığı ekranda işlemini sonuçlandırabiliyorsa o zaman kullanılabilir bir çözüm ortaya çıkmış demektir.

Sonuç olarak; kullanı kolaylığı sağlayan, kullanıcı dostu, müşteri tepkisine göre şekillenebilen, doğru kitleyi hedefleyen, hem sigorta şirketi hem de son kullanıcı için maliyet tasarrufu sağlayan, teknoloji ve inovatif fikirleri içeren ürünler geliştirilmeli ve aktif olarak iş süreçlerimizde yer almalı. Bunun en kolay ve hızlı yolu startupları desteklemekten geçiyor. Bu şekilde uzun prosedürleri aşmak zorunda kalmadan, istediğimiz nitelikte ürünleri iş süreçlerimize ekleyebilir ve verimliliği artırabiliriz.

Fikriniz ya da projeniz varsa ya da soru sormak isterseniz mutlaka yazın doğru kontaklar ile çalışmak her zaman bir adım öne geçmenizi sağlar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz