SEO Nedir?

SEO ingilizce “Search Engine Optimization” kelimelerinin baş haflerinden oluşan, “Arama Motoru Optimizasyonu“işleminin karşılığıdır.

Web sitesinin iç kurgusu, düzeni, site içi SEO ile yapılmaktadır. İnternet üzerinden alınan her türlü tavsiye referans kaynağı, ise site dışı SEO ile yapılmaktadır.

SEO konusunda önemli pek çok kriter var, bunlardan önemli olanlarını inceleyelim.

SEO Teknikleri Nelerdir?

  • Web sitenizin SEO uyumlu bir altyapıya sahip olması önemlidir. Bu şekilde yapılan tüm çalışmalar etkili olacaktır.
  • Title, metatag, description kavramlarını her içerik için uygun şekilde oluşturmak önemli. Bunun yanında içeriklerin başlıklarının dikkat çekici olması, tıklanmasını sağlayacaktır. Aslında basılı yayınlarda da en çok kullanılan yöntem, haber başlığının vurucu olması ve yazıyı okutmak için ilk çağrıyı yapmaktır.
  • Domain yani alan adı seçimi SEO için önemlidir. Projeniz ile ilgili anahtar kelimenin domainde geçiyor olması olumlu etki sağlayacaktır. Alan adı içerisinde tire (-) işareti kullanmamaya özen gösterin.
  • Domain yaşı SEO için bir kriter olabilir, ama tabi sırf domain yaşı yüksek diye tercih etmek zorunda değilsiniz. Yeni tescil edilmiş bir domaini de önemli bir sıralamaya getirmeniz mümkündür.
  • Ziyaretçilerin web sitesinde kalma süresi önemli olmasına rağmen bu durumun Google tarafından anlaşılabilir olması için web sitesinde Google Analytics kodlarının yer alması gerekiyor. Ancak bu şekilde ziyaretçi eğilimlerinin bilgilerini Google ile paylaşmış olursunuz.
  • Google gibi düşünmeyi öğrenmemiz gerek. Bu kadar çok web sitesi bu kadar çok içerik arasında nasıl oluyor da sıralama yapıp bazılarını daha yukarılara taşıyor. Önemli olan dikkat çekebilmek. Televizyonda, gazetede, hatta internette bir haberi okumanızı sağlayan şey başlığının dikkatinizi çekmesidir. Ya konu sizin aradığınız bir konudur, ya vurucu bir başlıktır, ya komiktir, ya trajiktir vs sebeplerle merak edersiniz. Bu da sizi okumaya iter. Bu nedenle, başlıkları dikkat çekici seçmek ve bununla birlikte yazı içinden de ara başlıklar kullanarak ilgiyi çekmeyi başarmalısınız. Ayrıca ilişkili anahtar kelimeleri uygun yoğunlukta kullanmalısınız.
  • Yazılarınızı hazırlarken title etiketini doğru bir şekilde eklemelisiniz. Bu ziyaretçiler tarafından da görünmektedir. Maksimum 70 karakter olmasına özen gösterin.
  • Description ve Keyword etiketlerinin eklenmesi SEO açısından artık önemini yitirmeye başlamış olsa da yine de kullanılmaktadır, yalnız, eğer ana fikir ile ilgili olmayan kelimeleri kullanırsanız faydadan ziyade zarar görmüş olursunuz. Hedef anahtar kelimeleri uygun yoğunlukta geçirmeye özen gösterin. Description uzunluğu maksimum 160 karakter olmalıdır. Fazlası google tarafından gösterilmeyecektir. Keywordler ise maksimum 8 kelime şeklinde olmalıdır.
  • Başlıkları oluştururken h1-h2-h3 etiketlerini yazı içerisinde sırasıyla geçirmeye özen göstermelisiniz.
  • Yazının giriş kısmında anahtar kelimenizin yer alması önemlidir. Anahtar kelimenin hem başlıkta, hem ilk paragrafta, hem title etiketinde geçmesi önemlidir. Anahtar kelimelerin kullanımı tekil kelimeler için %8, kelime grupları için ise %6 civarında olmalıdır.
  • Görsel kullanımı yazının anlaşılırlığı için önemlidir. Yalnız kullanılan görselin, büyüklüğü, kalitesi, daha önce başka yerlerde kullanılıp kullanılmadığı ve isimlendirilmesi önemlidir.
  • Yazı içerisinde kullanacağınız anahtar kelimeleri ve vurgulamak istediğiniz bölümleri bold ya da altı çizili gibi yöntemlerle ayrıştırarak dikkat çekebilirsiniz.
  • Web sitenizde SEO uyumlu link yapısı kullanmanız önemlidir. Link içerisinde parametreler var ise, bunları düzenlemeniz ve bunun yerine başlık ve içerik ile ilgili bir link kullanılması önerilmektedir.
  • Site içinde başka sayfalarınıza link verirken de SEO uyumuna özen göstermelisiniz. Anahtar kelimeniz ile birlikte ilişkili diğer kelimeleriniz de Google tarafından tanımlanabilir. Yazınız içerisinde spesfik bir konuda, daha önce yazdığınız bir yazıya link vermeniz, kullanıcı deneyimi açısından önemlidir, aynı zamanda Google için de bir yol göstericidir.
  • Bahsettiğiniz konu ile ilgili önemli sitelere link vermeniz sitenizi değerli kılacaktır. Bu her zaman gerekli olmamakla birlikte link anlamlı bir akış ile link yapısı kuruyorsanız faydasını göreceksiniz.
  • SEO için en önemli konu özgün ve güncel içerik hazırlamaktır. Paylaşım sıklığınızın yoğunluğu, içeriklerin kopya olmaması son derece önemlidir.
  • Eski yazılarınızı güncellemek SEO açısından olumlu sonuçlar verir. Özellikle yazılarınızda yorum bölümünün olması ve ziyaretçilerin yorum yazmaları, web sitesinin aktifliği, etkileşim içerisinde olması ve yorumlar sayesinde güncellenmesi açısından önemlidir.
  • Web sitenizin yer aldığı sunucunun lokasyonu önemlidir. Eğer Türkiye’den yayın yapıyorsanız Türkiye’den bir sunucu tercih etmelisiniz.
  • Site haritası oluşturmanız, sitenizin tüm sayfalarını ve önem derecelerini Google’a bildirmenizi sağlar. Bunun için hazır uygulamalar kullanabilir ya da eğer teknik olarak bilginiz varsa kendisiniz yapabilirsiniz. Bazı örnekler; WordPress , Tüm Web Siteleri , XML , Drupal , Joomla
  • Google Webmaster Tool kaydının yapılması ve site haritasının gönderilmesi fayda sağlayacaktır.
  • Web sitenizin Google aramalarında yer alması marka değeriniz açısından önemlidir, tabi SEO açısından da olumlu etkileri olacaktır.
  • Web siteniz ile aynı isimde tüm sosyal mecralarda yer almanız SEO açısından önemlidir. Ziyaretçiler diğer kanallardan da markanız ile etkileşim içerisinde olup, oradan linklere tıklayıp web sitenize geldiğinde Google açısından da bu önemli bir değer olarak alınacaktır. Kurumsal sosyal medya hesaplarınızı açmak için doğru adımlar atmalısınız. Kurumsal Facebook sayfası için yazımı inceleyebilirsiniz.
  • Sosyal imleme sitelerini kullanmanız da SEO açısından fayda sağlayacaktır. Tabi güvenilir siteler ile çalıştığınızdan emin olmalısınız.

Tüm bunların sonucunda aslında web sitenizi şampiyonlar ligine taşımak istiyorsanız, mutlaka aktif olmalı, güncel ve özgün olmalı ve dikkat çekmelisiniz. Bunların yanında bir de reklam vermeniz gerekir, onu da başka bir yazıda değerlendirebiliriz. Etkileşim sağlayabilirseniz sağlam adımlarla yükselirsiniz.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz