Geçmişten Günümüze Finansal Krizler, yaşadığımız kapitalist sistemin işleyişi, aksaklıklarını, krize yatkınlığını ve yaşanan finansal krizlerin nedenlerini ayrıntılarıyla açıklayabiliyor. Kitap krizler ile ilgilenen akademisyenler için başvuru kitabı olmasının yanısıra herkesin ilgisini çekecektir.
Kitabı almak için tıklayınız.
“Finansal krizler, ülkelerin gerek ekonomik, gerekse toplumsal yapılarına büyük zarar vermektedirler. Küreselleşme sürecinde ülke ekonomilerinin birbirlerine eklemlenmeleriyle birlikte bir ülkede meydana gelen kriz, diğer ülkelere hızlı bir biçimde sirayet etmektedir.
Bu çalışmada, kapitalist sistemde yaklaşık son 400 yıl içinde meydana gelen uluslararası nitelikteki başlıca finansal krizler ayrı ayrı incelenmiştir.
İncelenen finansal krizlerde, finansal krizlerin ortaya çıkmasında finansal kurumların önemli etkiye sahip odukları gözlemlenmiştir. Finansal kurumlar, ekonomiyi yönlendirici temel unsurlardan biri olmakla birlikte, yaptıkları yoğun işlemler ekonomide kredi genişlemesi, aşırı spekülasyon gibi olumsuzluklara neden olabilmektedir. Bu olumsuzluklar çoğunlukla finansal krizle sonuçlanmaktadır. Bu nedenle, kapitalist sistemde meydana gelen finansal kurumların finansal krizlere etkileri ve denetleyici kurumların finansal sistemi denetleme görevini yerine getirmede yetersiz kalmalarına da bu çalışmada yer verilmiştir.
Çalışmayı hazırlarken herhangi bir düşünce okuluna veya ideolojiye bağlı kalmamaya özen gösterilmiştir; yalnızca, finans kapital terimi Marksist terminolojiden ödünç alınmıştır.”