Her dönem geçerliliğini koruyan tartışma; kariyer sahibi ve zengin olmak için eğitim şart mı? Alaylı mı mektepli mi?

İstisnalar kaideyi bozmadığı için önyargılı ve tek açıdan düşünmemeliyiz sanki. Dünyanın ve Türkiye’nin en büyük sıralamalarını incelediğimiz zaman hiç te azımsanmayacak  bir kısmının üniversite okumadığını görüyoruz.

Bill Gates dünyann en zengin adamı, üniversite terk!

Paul Allen, dünyanın en zengin ilk yirmisinde, üniversite terk!

Michael Dell, Dell markasını çocuk yaşta sıfırdan yarattı ve üniversite terk!

Vehbi Koç  dünya sıralamasında 190. sırada, üniversite terk!

Sakıp Sabancı iş hayatına Akbank’ta stajyer olarak başladı!

Başarının ölçütü zengin olmak mı?

Kariyer ve başarı için üniversite okumak şart mı sorusu, başarının ölçütünün ne olduğunu düşünmemizi sağlıyor.  Şans faktörü ile başarılı olmadan da zengin olunabiliyor mu? Aslında her başarı bir emek gerektiriyor ama bu konuda da genelleme yapmamak lazım. Şans ile başarıyı kazandığında da bir şekilde bu başarıyı koruyabiliyor. Bazıları Holdingleri, büyük servetleri doğru yönetip, sürüdürürken, bazıları ise bir anda başarısız olup yok edebiliyor.

Şunu belirtmek lazım; eğitim olmasa da bir şekilde büyük patron olunabilir fakat CEO (Chief of Executive Officer) olmak için eğitim şart! Çünkü CEO kelimesi ile aslında liderlik üstü bir statüden bahsediliyor.

Amerika’da üniversiteler mezuniyet törenlerine, başarı öyküsü anlatacak önemli isimler davet ediliyor. Yale Üniversitesi’ne davet edilen, Oracle bilgisayar şirketinin kurucusu ve CEO’su Larry  Ellison üniversiteyi terkedip, yolunu çizenler arasında.  Konuşmasını uzun aşağılayıcı ve kızdırıcı bir konuşmanın sonunda; “Öğütlerim siz mezun olanlara değil daha alt sınıfta okuyanlara. Size söylüyorum: Hemen ayrılın. Daha güçlü söyleyemem: ayrılın. Hemen toplayın eşyalarınızı ve fikirlerinizi ve bir daha geri dönmeyin. Terk edin.  Her şeye yeniden başlayın. Size söyleyebileceğim tek şey, o başınızdaki kepler ve kıyafetin sizi aynen şu güvenlik görevlilerinin az sonra beni kürsüden aşağı çekeceği gibi aşağı çekeceği..”

Başarının sırrı nerede gizli?

Eğitim üzerine çok ciddi bir sektör oluştu. Daha okula başlamadan özel okullar, kurslar, sonra,  üniversite, yüksek lisans, doktora, master, stajlar, yurtdışı eğitimler, sertifika programları, seminerler, meslek içi eğitimler, yaşam koçları gibi pek çok seçenek var önümüzde.  CV hazırlamak için dahi kurslar var. Ama bunların hiçbiri kesin başarının bir garantisi değil. Çünkü, risk alabilme cesareti, şartları değerlendirme, öngörülü olma, gibi özellikler herkeste eşit oranda yoktur ve bilgiyi doğru kullanamasa sürdürülebilir bir başarı söz konusu olamaz. Kişisel gelişim uzmanlarına göre üniversite önemli ama şart değil. Özellikle altı çizilen konu; kişinin kendi yeterliliğini ve ne istediğini iyi bilmesi dir.

Özetle başarının eğitimle ölçülmesi konusunda kesin bir cevap verilemiyor. Herkes kendi yorumunu yapar ve hayatını ona göre yönlendirir.

Sakıp Sabancı‘nın unutulmaz repliği; çalışmak, çalışmak, çalışmak…

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz