Meta Description kullanımı ortadan kalkacak! inanması zor tabi.
İlk olarak, ne olduklarını ve ne için kullanıldığını açıklığa kavuşturalım.
Web siteniz veya sayfanız aramada görüntülendiğinde, önce Meta Page Tag (Meta Sayfa Başlığı) ve ardından sayfanın veya sitenin ne hakkında olduğunu açıklayan bir snippet görüntülenir. Google, her zaman bir alternatif gösterme hakkını saklı tutmasına rağmen, geleneksel olarak bu metin parçası, yazılan Meta Description (Meta Tanımlama) olacaktır. SEO değerine sahip olmayan bu snippet’in önemi, bir ziyaretçiyi web sitesine bağlantıyı tıklatmaya ikna etme fırsatıydı.
Geçtiğimiz Aralık ayında, Google arama sonuçlarındaki “snippet” in uzunluğunu 160 ile 320 karakter arasında artırarak bizi şaşırttı. Web yöneticilerini, mevcut meta açıklamaları direk artırmaya değil, mevcut olanı kullanıp kullanmayacağına veya eğer uygunsa genişletme işini Google’a bırakabilir.
Google genişletilmiş ürünü tanıttıktan sadece beş ay sonra, daha geniş bir snippet’e geri döndü, aslında, masaüstünde 160’a ve mobilde 120’ye geri döndü.
Ancak, hepsi bu değil. Danny Sutherland’a göre “Snippet’ler için sabit uzunluk yok. Uzunluk (Google) sistemlerimizin en kullanışlı olduğunu düşündüğümüze göre değişir. Snippet’ler dinamik olarak oluşturulduğundan Google, snippet’ler için yeni bir maksimum uzunluk belirtmeyecek.”
“Snippet’ler dinamik olarak oluşturulduğundan” ifadesini not alın. Bu ne anlama geliyor?
Google’ın Aralık ayında yaptığı açıklamaya geri dönelim “snippet’lerimiz dinamik olarak oluşturuldu”. Bazen, meta description etiketinde olanları kullanırlar. Daha sık olarak, sayfanın kendisinden ve belki de meta description etiketinin bölümlerinden, tek tek sorgular için uygun olan içerik gösterilerek oluşturulur.
Tüm bunlar, Google’ın Rank Brain AI’nin arama terimine ve sayfa içeriğine göre hangi snippet’in görüntüleneceğine karar vermek için kullanıldığına inanmamızı sağlıyor. Meta açıklama etiketi daha az önem kazanıyor ve neredeyse ilgisiz oluyor.
Nisan ayında Yoast tarafından yapılan bazı araştırmalar ve çalışmalar, Google’ın gösterdiği snippet’lerin çoğunun meta açıklamasından değil, web sayfasındaki içerikten kaynaklandığını gösterdi. Ayrıca, snippet’in metnin içinde daha derin içerik yerine sayfadaki açılış cümlelerinden geldiğini de belirtti.
Peki bu “Meta Page Description” geleceği için ne anlama geliyor?
Muhtemelen söylemek için çok erken ve hızlı aksiyon almamak lazım. Google, AI’nin arama terimlerine dayalı olarak hangi snippet’i göstereceğine karar vermede daha iyi olduğuna karar verdi.
Google, Meta Tanımlama Etiketi’ni, arama yapanların aradığı bilgileri göstermeyip, sayfalara veya sitelere tıklamaya ikna etmek için kullanılmasına karar vermesi de mümkündür. Sayfa içeriğinin doğru bir tanımını vermek yerine meta açıklamasını “tıklama yemi” olarak etkin bir şekilde kullanabilir.
Yukarıda belirtildiği gibi, Meta Description hiçbir zaman SEO için bir değere sahip olmadı, ancak web sitesi sayfalarına tıklamaları teşvik edebilecekleri ve sonuç olarak site ziyaretçilerinin sayısı üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilecekleri şekilde tasarlanmışlardır.
Web yöneticilerinin ve web sitesi sahiplerinin meta açıklamalarını nasıl yazacağını ve sayfa içeriği tıklamaları en üst düzeye çıkarmaya devam edecek şekilde nasıl düzenleyeceğini ve bu değişikliklerin nasıl etkisi olacağını doğru bir şekilde anlayabilmek biraz zaman alacaktır.
Google’ın meta açıklamasını kullanabileceği veya içeriğin bir kısmını kullanabileceği anlaşılıyor. Sayfaların içeriğini doğru bir şekilde tanımlamak ve ziyaretçileri bağlantıya tıklamaya teşvik etmek için açılış cümlelerini iyi düzenlemek gerekecek.
Google, RankBrain’in arama sonuçlarını sunmada daha doğru olduğunu bir süredir söylüyor ve bu, AI’nin aramada nelerin görüntülendiğine karar vermede daha fazla kontrol sahibi olmasını sağlamanın bir sonraki doğal adımı olacak gibi görünüyor.
Yakında Meta Decription’a hoşçakal diyecek ve Google, dinamik olarak oluşturulmuş snippet’lerine güvenmeyi söyleyecektir.